Laulurühm Leedus

posted in: Uudised 0

“Skamba skamba kankliai” ehk „Helise, helise, kannel!“ on Leedus üks auväärsemaid folkloorifestivale. Aastal 2018 toimus see juba 46. korda, mis tähendab, et esimene kord oli juba 1976. aastal! Eestis algasid esimesed folkloorifestivalid kardetavasti alles 1980ndatel. Mina, Leanne, olin Skambal käinud nii esineja kui ka vaatajana juba vähemalt 5-6 korda ja rõõmustasin väga, et Eesti Folkloorinõukogu just Leigarite lauljaid otsustas festivalile soovitada. Laulurühmale oli see kuuldavasti esimene välisreis. Tore oli vaadata, kuidas tavaliselt tantsijatena reisivad leigarid nautisid ainult lauljana välisriigis folkloorifestivalil olemist!

Ilmad Leedu pealinnas olid nagu Eestiski palavad, vihm oli kiiresti mööduv nähtus ning rahvariietes oli kole palav. Festivali kava oli meile ammu ette saadetud, kuid peale viimase kontserdi lühendati peaaegu kõiki muid etteasteid vähemalt poole võrra. Tihti ei olnud selles süüdi korralduslik valearvestus, vaid aserbaidžaani trio, kes idamaiste karismaatikutena iga esinemist kolm korda pikemaks püüdis venitada.

Suur rõõm oli kohata festivalil palju kordi Eestis käinud soome-ugri maailma tipptantsuansamblit, udmurtide Ekton Korkad! Nende esinemised on nagu ikka täiuslik kombinatsioon seatud tantsudest, mis on esitatud loomuliku ja inimliku elegantsi ning traditsioonitunnetusega ja samas silmipimestava osavusega.

Leedus elavad folkloorifestivalid head elu, nii tundub, kuna linn on Skamba festivali ajal pilgeni täis rahvarõivis leedu lauljaid, tantsijaid ja muusikuid. Tohutu suured kollektiivid laulavad mitmehäälseid leedu laule, neid on pandud esinema kõikjale vanalinna nurgakestele, nii et kirikutorni ronides näeb, kuidas linn lausa rõkkab. Väiksemad seltskonnad laulavad ja mängivad Kirde-Leedule eripäraseid sutartinė’sid – kummalise kõlaga põnevaid mitmehäälseid laule ja lugusid.

Skamba festivali ametliku või mitteametliku programmi osa on alati olnud õhtused tantsuklubid. Festivali ajaloos on olnud erinevaid aegu, aga suur rõõm oli tõdeda, et tänaseks on leedu noored tantsuklubide ja muude tantsuliste tegevuste eestvedajad kaasatud festivali korraldusmeeskonda ning iga päeva lõpetas tantsuõhtu. Ametliku tantsuõhtu järel tantsiti parkides veel hiliste tundideni edasi, kuid laupäeval oli programmis ka öötantsuklubi, mis kestis kella üheteistkümnest õhtul kuni seitsmeni hommikul Vilnia jõe ääres Leedu rahvakultuuri keskuse suures saalis.

„Skamba skamba kankliai“ on vaatamata kõrgele vanusele ja eri ajastute vaheldumisele jätkuvalt Leedus üks tähtsamaid ja suuremaid ja õitsvamaid festivale. Oli suur rõõm taas kohtuda!

Leanne Barbo tekst, pildid Triinu Putniku ja Leanne Barbo kogudest, festivali kodulehelt ja Leedu kultuuriministeeriumi Facebooki lehelt

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga