Uus tantsuvihik! Esitlus vastlasimmanil

posted in: Uudised 0

Leigarid avaldavad väikese tantsukirjelduste kogumiku! Vihikus on viis tantsu: karjalasoome „Kaheksa“, soomerootsi „Kökari ingliska“, rootsi „Jämtpolska“ ja „Neljapolska“ ning taani ja põhjasaksa tantsuna tuntud „Sonderburgi topeltkadrill“. Need on kõik kontratantsud, mis pakuvad juba mõne lihtsa põhisammu oskajale palju rõõmu liikumisest, kaaslastega suhtlemisest ja mitmesugustes joonistes koos tegutsemisest.

Tantsude kirjeldused koostas folklorist ja lingvist, rahvatantsude uurija, rahvakunstiansambli Leigarid esimene kunstiline juht Kristjan Torop (1934–1994). Tantsud on kirjeldatud aastatel 1968–1986, kasutades eesti rahvatantsu oskussõnavara, mis teeb nende mõistmise eesti tantsuõpetajale kergeks. Tundmatuid sõnu saab vaadata oskussõnastikust ja seda võib usaldada, sest Torop oli oma töödes väga täpne.

Vihikusse kogutud põhjamaade tantsud sobivad nii seltskonnas tantsimiseks kui ka esinemiseks. Milline improvisatsioon mis olukorras kirjeldatud skeemidesse mahub või maitsekalt sobitub, seda on ikka ja jälle põnev järele proovida.

Tantsukirjelduste ja nootide kogumiku “Viis põhjamaade tantsu” koostas, toimetas ja varustas sissejuhatusega Kristjan Toropi õpilane, Leigarite praegune kunstiline juht Sille Kapper. Tantsujoonised taastas ning kujunduse ja küljenduse tegi Triin Aas. Vihiku kujunduses on kasutatud Heigo Kendla, Taavi Mölleri, Raul Ollo jt fotosid ning üht Kristjan Toropi omakäelist joonistust. Uue noodigraafika tegi Kaarel Kõivupuu. Tekstid toimetas Tiina Leemets. Ettevõtmist toetas Eesti Kultuurkapital.

Tantsude saatemuusika on saadaval ka plaadil “Põhjamaised lemmikud”, mis on salvestatud 2016. aastal Leigarite kauaaegse pillirühmajuhi, Kristjan Toropi ettevõtmiste muusikalise toetaja Jaan Sommeri juhatusel.

Esitleme värsket väljaannet Kristjan Toropi 85. sünniaastapäeval, 5. märtsil 2019 kell 18 Eesti vabaõhumuuseumi Kolu kõrtsis kohe vastlasimmani alguses. Kõik huvilised on väga oodatud! Kogumiku tantse saab kohapeal näha ja katsuda jala ja käega ning koju kaasa ka viia.

Õhtu jätkub traditsioonilise Toropi simmaniga, kus rahvatants on ikka omaaegne seltskonnatants – eesti talupoja ballitants. Pilli mängivad Leigarite muusikud.

Ka simmani järjekorranumber on ümmargune, 25. Märtsikuiste Toropi simmanite idee kuulub ühele Kristjani lähematest kaastöölistest ja õpilastest, Kalev Järvelale, kes oli samuti kaua aega Leigarite kunstiline juht. Tänavu langeb Toropi sünniaastapäev ühtlasi vastlapäevale, mil pärast liulaskmist peab kindlasti ka pidu ja tantsu saama. Naistel sobis juba vanasti sel päeval kõrtsi minna (ning vanatüdrukutel kosja) ja mitmel pool Euroopas on vastla aegu tavatsetud maskeraadi pidada. Põhjuseid kodust välja tulla on niisiis õige mitu.

Simman kestab kella 21ni, Kolu kõrts jääb avatuks 22ni.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga