Leigarid Saaremaal

posted in: Külas on Leigarid, Uudised 0

Ammu planeeritud regionaalprojekt „Leigar tuleb külla“ sai avapaugu juuli keskpaiga suvisest suvisemal nädalavahetusel. Plaan oli vaikselt idanenud juba aasta algusest, olid kokku lepitud esimesed esinemised maisse ja juunisse, aga siis segas vahele selle aasta väga eriline kevad. Nii jõudsimegi Saaremaale alles nüüd, juuli keskel, kuigi esimest korda oodati meid sinna juba jaanipäeva eel.

Saaremaal oli meil kaks sihti – Taritu Lääne-Saaremaal ja Torgu Sõrve säärel. Aitasime sisustada iga-aastase Taritu laulupeo päeva, sest pikalt kestnud eriolukord ei lubanud kohapeal laulupidu ette valmistada. Leigarite järjekindlad Zoomi-trennid ning vabaõhuproovid ja -esinemised kohe pärast karantiini lubasid meil aga Saaremaale tuua pika ja sisuka programmi. Valisime oma muuseumikavast näitamiseks Saaremaalt kogutud tantse ja õpetasime mõned ka publikule. Rääkisime, mida ja kuidas endale selga oleme pannud, keskendudes selleski seekord Saaremaa kihelkondadele. Õhtule pani punkti Raivo ja Aita lõõtsamäng, mille saatel kõik soovijad said jalga keerutada. Soovijaid jagus meeldivalt palju. Lahked võõrustajad tänasid meid ohtra sooja suitsulesta ja leivaga, mis tegi meie jaoks õhtu eriti saarepäraseks ning magusaks.

Pühapäeva südapäeval oodati meid juba Torgu Kogukonnamaja juures, kus löödi ka kohe püsti kohvik ja rahvast valgus vaikselt kohale mitmelt poolt. Pärast Saaremaa lugude-laulude-tantsude kuulamist-vaatamist publik lausa kibeles kaasa lööma, plats täitus esimese kutse peale, mis oli ainult rõõmustav vaatepilt. Ka Torgu rahvale rääkisime natuke sellest, mis meil seljas on ja miks just nii. Sedapuhku oli enamik meist jõudnud ümber rõivastuda: välimuselt saarlastest olid saanud hiidlased, läänlased, harju- ja virumaalased ning isegi üks tartlane ja pärnakas olid meie seas – kokku kirju seltskond, nagu Leigarid tegelikult ju ongi.

Veetsime rändmoosekantidena Saaremaal kaks väga meeleolukat päeva, mille eest suurim tänu kutsujatele! Vähe tähtis pole ka see, et Leigarites on toredaid liikmeid, kelle abil jõuab pärimus taas just toredatesse väikestesse kohtadesse inimesi rõõmustama. Aitäh teile, Tiit ja Priit, et võtsite minu südameasja natuke ka enda südameasjaks, ja aitäh tantsijatele, lauljatele ja pillimeestele! Laenates Taritu rahvamaja perenaise Aili sõnu: tegite mu täitsa ilma põhjuseta õnnelikuks!

Kirjutas projektijuht Kadri Karin

Pildistas Mart Ahun

Korraldada aitasid Helle-Mai Pappel, Tiit Pappel ja Priit Laug

Esinesid Hannes Juurma, Kadri Karin, Kati Lepind, Desiré Mägi, Doreen Mägi, Helle-Mai Pappel, Tiit Pappel, Priit Laug, Raivo Männik, Triin Notton, Marion Selgall da Silva, Aita Teigar, Tanel Torn, Ivar Truumure, Oliver Voorel

Projekti toetab Eesti Kultuurkapital

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga