Tantsu tulemine: mõisaköögist talutuppa

posted in: Uudised 0

Olen kestmise läkitus Sinust ja Sulle,

tulen ja tantsin Sinust ja Sulle, Eestimaa.

Olen iva Su algusest, Eestimaa.

 

Helju Mikkeli loodud „rahvatantsija usutunnistusega“ algas 5. novembril Pärnu Kontserdimajas Ullo Toomi 115. sünniaastapäevale pühendatud kontsertetendus „Tantsutark“, millest võtsid osa ka Leigarite vanema sega- ja C-rühma tantsijad.

Enne etenduse algust avati kontserdimaja lähedal Pärnu kultuuritegelastele Naima ja Arnold Ebrokile pühendatud pink ja kontserdimajas esitleti etenduse vaheajal Ullo Toomi vahakuju.

Ullo Toomi on meie tantsupidude traditsiooni algataja, mitmete pidude üldjuht ja paljude uute tantsude looja. Kontsertetendus oli üles ehitatud justkui ajateljele, mille juhatasid sisse Leigarid episoodiga, mille kontserdi lavastaja Roland Landing oli pealkirjastanud kui „Tantsu tulemine“. Kontsertetenduse jätkudes esinesid tuttavad ansamblid Kuljus, Sõprus, Tantsutallad ja paljud teised Ullo Toomi ja teiste autorite loodud tantsudega 1950., 1960. ja 1970. aastatest ja hilisemastki.

Sille lavastatud Leigarite etteaste kujutas 19.-20. sajandi vahetuse Eestit, kus tantsuelemendid liikusid mõisatest sujuvalt ka maarahva tantsudesse ja muutusid päris omaseks – selleks, mida tänapäeval tunneme oma rahva pärimusena. Meie etteaste algas rahvarõivis külanoorte peoga. Samal ajal kogunesid mõtteliselt kaheks jagatud lava teisel poolel ajastule vastavates kostüümides mõisahärrad ja -prouad. Külarahva labajala lõppedes suundus tegevuste fookus koos pillimehe Raivoga mõisapoolele, kus alustati majesteetlikku ja väljapeetud angleesi. Külast pärit teenijatüdrukud (ehk C-rühma Maarit, Eliise ja Mariel) piilusid sakste tantsu suure huviga ja proovisid seda järele teha, ka mõisa noorhärra (Taavi) ei olnud tütarlaste suhtes just ükskõikne. Mõisast õppust võtnud noorte eestvõttel tantsiti seejärel külapeolgi ingliskadrilli, polkat ning mõisa noorhärra näidatud galoppi. Mõisasaalis jätkus meeldiv vestlus koos virtina (Marika) kallatud peenema schnaps’iga, millele järgnes veel üks hoogne kadrill ning seejärel publiku soe aplaus.

Hilisemas tagasisides tõsteti esile Leigarite esinemise lavastuslikku terviklikkust, uudsust ja üllatuslikke kostüüme. Viimaste eest suur tänu ja kummardus Lembele!

 

Kirjutas Tiina-Kai Vürst, pildistasid Tuuli Keerberg ja Viljar Hiienõmm

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga