Pärimustantsu päev: seto tants

posted in: Uudised 0

5. märtsil on Leigarite esimese kunstilise juhi, rahvatantsu-uurija ja õpetaja Kristjan Toropi (1934–1994) sünniaastapäev. Alates 1995. aastast teeme sel päeval alati midagi eesti tantsupärandi kestmiseks ja kasvamiseks tarvilikku.

Esimene pärimustantsu päev toimus kolm aastat tagasi ja tõi õpitubadesse traditsioonilist tantsu Poolast, Leedust, Lätist ja Eestist. Teisel pärimustantsu päeval, 5. märtsil 2017 süveneme ühe väikese omamaise nurgakese tarkustesse: päeva teemaks on seto tants oma endisaegses elukeskkonnas. Päev koosneb õpikohtumistest pärimusteadjatega Eesti Vabaõhumuuseumi Setu talus ning lõpeb mõnusa ühise tantsuõhtuga Kolu kõrtsis.

Oodatud on kõik huvilised, sissepääs muuseumipiletiga.

Setu talu tares juhatavad laulmist ning toiduvalmistamist Setumaal sündinud ja üles kasvanud naised: seto leelokoori Sõsarõ juht ja sõnolinõ, vabaõhumuuseumi peavarahoidja Elvi Nassar, Sõsarõ sõnolinõ Linda Ülend ja killõlaulja Olli Tubli.

12:00 ja 12:45 sissepääs laulutuppa:
Laula üte laulukõsõ…: Leelolaulu algtõed, juttu sõnolistest, ühine laulmine

14:00 ja 14:45 sissepääs kööki – eelregistreerimisega
Ritk om riide ruug: Juttu paastust ja paastutoitudest, võimalus maitsta setu toitu

Setu talu kõrvalhoones jagab oma mõtteid elava seto traditsiooni sees kasvanud pärimuskultuuri spetsialist, Setomaa sootska Õie Sarv koos poja Jaan Sarve ja tütre Maarja Sarvega.

12:00 laulmine
13:00 rõivad
14:00 tantsimine
15:00 meeste soolotantsu labor Jaan Sarve ja Andrii Vytvytskyi juhtimisel – ainult meestele!

16:00–19:00 mängivad Kolu kõrtsis tantsuks nii Leigarite pillimehed kui külalised ja jala saab valgeks igaüks.

Foto: Lihavõttepidustused Võmmorski külas Meremäe vallas Setumaal, ERM Fk 213:168, Eesti Rahva Muuseum, http://muis.ee/museaalview/609554

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga