Esinemishooajale joon alla!

posted in: Uncategorised 0

Oktoobri eelviimasel reedel kogunesid Leigarid Nõmme Kultuurikeskusesse oma 48. esinemishooaega lõpetama. Merekultuuri aastale kohaselt oli meiegi pidu mereteemaline. Valdavalt väljendus see tohutus hulgas kõikvõimalikes laiustes ja pikkustes sinistes ja valgetes triipudes osalejate rõivastusel. Sekka sattunud muud värvi triibud tegid üldpildi oluliselt särtsakamaks. Peole andsid oma meeleolu värvikad muljed Mehhiko reisilt, leesikas Karolin Saare imeilus kontsert ja helge mälestushetk sel suvel lahkunud Jaan Sommerist.

Möödunud hooaeg sai hooga kokku võetud, oli, mida meenutada ja keda kiita: Leigaritel oli sel hooajal kokku 205 esinemist. Kokku osales 272 esinejat, nende hulgas ka meie sõbrad Leesikad.

Korduvalt esinesime piiri taga: Peterburis, Saksamaal Gesekes, Folkloriadal Mehhikos ja folkloorifestivalil Indoneesias. Kodumaal viisime muuseumikava harjumuspärastesse ja ootamatutesse paikadesse. Kogu ansambel osales lavastuses „Kujutletud maastikud“ Kosel, erinevad koosseisud aga eri projektides, nagu kontsertetendus „Põlvkonniti tantsuteel“ Kuusalus, Eesti naiste II tantsupidu, Paekna tantsupidu, folkloorifestival Baltica, võimlemispidu „Hingelind“, eestirootslaste laulu- ja tantsupidu Haapsalus, Tallinna „Ava Lava“ Raekoja platsil, taasiseseisvumispäeva kontsert „Vabadus on tunne“ Vabaduse väljakul, Kelvingi laululava ja tantsuplatsi avamine jt.

Kui suur hulk leigareid on juba harjunud meie suvise tiheda esinemisgraafikuga, siis sel aastal oli meil palju aktiivseid uusi tantsijaid, kellele möödunud hooaeg oli esimene. Uurisime mõnelt, millisena esimene aasta leigarina meelde jäi.

Kaur Lillepõld:

„Suvi oli huvitav ja põnev ning juurde sai palju uusi kogemusi. Esinemishooajast jäid enim meelde inimesed ja esinemistel valitsev meeleolu ning jaanipäeva tähistamine. Selle suve esinemishooaja kõige-kõigem on see, et suutsin sellele tempole vastu pidada ning see andis hea meeleolu ja valmiduse uuele hooajale vastu astuda.“

Katrin Punga:

„Minu esimene leigarisuvi algas värisevate jalgadega ja ebamugavustundega kõhus. Hoolimata usinast trennis käimisest ei öelnud tantsu nimi kavalehel mulle suurt midagi. Toetudes kogenumatele leigaritele, said esimesed tantsud muuseumimurul tehtud. Suur tänu neile kõigile! Tantsides tulid ka kogemused ja kasvas tantsurõõm. Esinemised olid kõik toredad, igaüks isemoodi. Üks lõbus juhtum leidis aset Uwega Kadrelit tantsides, kus meil lõpus üks osa meelest läks ning preilid Helena (10) ja Mari (9) seisid käed puusas ja põrnitsesid kulm kortsus meid kõrvalt. Sellesse suvesse jäid mul ka naiste tantsupidu ja Indoneesia festival. Tantsupidu jäi meelde proovidega, kus sai läbimärjaks, aga saime rühmaga tugevamalt kokku liidetud ja koos midagi ilusat loodud. Indoneesia oli teistlaadne kogemus, kuum kliima, uhke paraad festivali alguses, banketid. Kahju, et esinemised olid kogu aeg samade gruppidega ja teisi palju ei näinud. Need olid vahvad kogemused suurepärases seltskonnas.“

Tanel Torn:

„Meelde on eelkõige jäänud klaveri saatel trennid ja suvised esinemised vabaõhumuuseumis. Hoolimata sellest, et esinemiskava oli laias laastus üks, ei tundunud ükski esinemine korduv või üksluine. Tore, et Leigarite repertuaari kuuluvad lisaks tantsudele ka laulud ja mängud. Nii puhkab tantsude vahel jalg ja vaatajal on ka lõbusam.“

Kaire Pikamäe:

“Ühel järjekordsel vihmasel muuseumiesinemisel alustasid lauljad lootusrikkalt: „Tule vällä pääväkene…“ Selle peale kostis Jaan Sommeri kommentaar: „Ei tule, raisk!“”

Hooaja lõpupeol jagame traditsiooniliselt auhindu ehk „pastlaid“ neile leigaritele, kes möödunud aasta jooksul kõige rohkem esinemistel kaasa löönud. Siin nad on.

Külaliskollektiivi tänupastel

Tallinna prantsuse lütseumi tantsuansambel Leesikad – 78 esinejat, kokku 911 esinemist

Enim esinenud külalistantsijad (külalistantsija on tihti leesikas, aga võib olla ka mõni muu tantsija, kes mingil põhjusel oskab Leigarite muuseumikava, kuigi ei kuulu Leigarite seltsi :))

Toomas Oskar Kahur – 43 esinemist

Anneli Kripsaar – 36 esinemist

Enim esinenud lihtliikmed (lihtliige on leigar, kes ei käi regulaarselt ühegi Leigarite harjutusrühma trennis, aga kuulub Leigarite seltsi)

Hedvig Haarde – 40 esinemist

Martin Jüri Sihvre – 21 esinemist

Aktiivsed lihtliikmed

Mari Tiisler – 36 esinemist

Katariina Nelli Tiisler – 35 esinemist

Helena Sorgus – 32 esinemist

Herbert Gustav Haarde – 15 esinemist

Hans Mihkel Haarde – 14 esinemist

Enim esinenud noorema koolirühma laps

Ann Carolin Victoria Vürst – 24 esinemist

Aktiivne noorema koolirühma laps

Herta Laug – 18 esinemist

Enim esinenud keskmise koolirühma laps

Kaili Lindström – 17 esinemist

Enim esinenud laulja

Urve Kolde – 66 esinemist

Enim esinenud pillimees

Raivo Männik – 54 esinemist

Enim esinenud debütant

Katrin Punga – 40 esinemist

Aktiivsed debütandid

Kaur Lillepõld – 39 esinemist

Janika Lillepõld – 39 esinemist

Tanel Torn – 24 esinemist

Triin Notton – 23 esinemist

Farruhruz Jussupov – 20 esinemist

Kaire Pikamäe – 19 esinemist

Enim esinenud põhirühma tantsijad

Anneli Leming – 86 esinemist

Alar Leming – 87 esinemist

Rändauhinna, juhatuse esimehe Alar Lemingu nimelise pastla sai aktiivne esineja ja väsimatu suur- ja pisiprojektide koordinaator, põhirühma tantsija Tuuli Keerberg. „Lemingu pastel“ jääb Tuuli valdusse vaid üheks aastaks ning siirdub seejärel järgmisel hooajal silma paistva leigari koju.

Hooaja lõpupeo jäädvustas piltidele Raul Ollo.

Jutu panid kokku ja toimetasid loetavaks Sille Kapper, Tiina Leemets ja Tuuli Keerberg.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga