Leigarid ja Leesikad sõidavad maailma suurimale folkloorifestivalile Mehhikosse

posted in: Uudised 0

30. juulil algab kaks nädalat kestev folkloorifestival Folkloriada, mis sedapuhku toimub Mehhiko erinevates piirkondades. Tegu on rahvusvahelise tähtsündmusega, mida korraldatakse alates 1996. aastast kord nelja aasta tagant.

Pärimuskultuuri valdkonnas on Folkloriada sama oluline sündmus kui spordimaailmas olümpiamängud. Erinevalt olümpiast Folkloriadal ei võistelda, sest see ei ole pärimuskultuurile omane. Sarnaselt olümpiale on projekt aga üks esinduslikumaid, suurejoonelisemaid ja väärikamaid maailmas. Eri paikkondade pärimust toovad kokku rohkem kui 2000 osalejat ligi 60 riigist. „Tegemist ei ole pelgalt folkloorifestivaliga, vaid väga mitmetahulise projektiga, kus on oluline roll ka foorumitel, seminaridel, töötubadel ja näitustel, mille kaudu eksperdid ja valdkonna eestvedajad saavad tutvustada oma kogemusi ja praktikaid pärimuskultuuri hoidmisel. Mind huvitab väga, kuidas toimub nii suurel festivalil erinevate kultuuriruumide tutvustamine, kuidas presenteeritakse erinevate rahvaste vaimset kultuuripärandit ja kuidas on sealsed korraldajad lahendanud igikestva küsimuse osalus versus lavakeskne programm, pärimuse autentsuse ja elujõulisuse võimalikkus festivali kontekstis,“ selgitas Eesti delegatsiooni juht Kati Taal.

Eestit esindavad sel korral Leigarid koos Tallinna Prantsuse Lütseumi tantsuansambliga Leesikad. Meie ühises kavas on tantsud, laulud ja pillimuusika paljudest Eestimaa osadest. Esinemised on üles ehitatud väikeste külapidude moodi, kus mängitakse pilli, tantsitakse ja lauldakse. Pole harv juhus, kui esinemise ajal satub ka publik meiega ühes tantsima. Eesti eri piirkondadest pärit ja eri ajastuid meenutavad rahvarõivad aitavad rõhutada meie tantsu- ja muusikapärandi mitmekesisust ning individuaalsust. Leigarid ja Leesikad esinevad tihti koos Eesti vabaõhumuuseumis Rocca al Mares ja mujalgi. Nii Leigareid kui ka Leesikaid on päris palju, kummaski ansamblis üle saja tantsija. Mehhikosse siirduva 26-liikmelise trupi ühisesinemise peaproov-etenduseks kujunes tänavu maikuus Kiili vallas Nabala mõisa juures peetud Paekna tantsupidu – just sellelt esinemiselt pärineb ka ülalolev video!

Folkloriadal osalevad ka käsitöölised Liina Veskimägi-Iliste Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidust ja Anu Randmaa MTÜ Rahvarõivast. Nemad tutvustavad traditsioonilist ehtimist rahvarõivastesse ning õpetavad klaashelmeste ja rahvusliku peakatte oubi valmistamist. Samuti on nad festivali jaoks ette valmistanud Eesti käsitööd ja rahvuslikke ehteid tutvustava esemete näituse.

Delegatsiooni juhib Eesti Folkloorinõukogu juhatuse esimees, Põlvamaa rahvakultuurispetsialist Kati Taal, kes osaleb festivalikorraldajate foorumil ning koordineerib Eesti väljapanekuid näitustel. Oma roll on ka CIOFFi Põhja-Euroopa sektori noortekodade esindajal Kaia Kärneril, kelle ülesandeks on korraldada festivali raames toimuval CIOFFi Noortefoorumil Euroopa päeva ning eesti rahvamängude programmi Mehhiko lastele.

Folkloriada toimub 30. juulist 14. augustini 2016 Zacatecases ja Mexico Citys ning mitmetes teistes kohtades üle Mehhiko. Festivali keskel, kui osalejad lähevad üle võõrustajamaa laiali, sõidavad eestlased Tlaxcala osariiki, kus anname viie päeva jooksul kontserte ja peame õpitube koos rühmadega naabermaalt Soomest ning Kariibi mere saareriigist nimega Saint Vincent ja Grenadiinid. Folkloriadat korraldab rahvusvaheline folkloorifestivalide ja rahvakunsti organisatsioonide nõukogu CIOFF®. Festivalil osalemist toetavad Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga